Työnohjaus, mentorointi ja coaching tutkimustyön tukena

3.9.2024
Teksti: Minna-Rosa Kanniainen

Tutkijan työ on haastavaa. Se vaatii sinnikkyyttä, luovuutta ja pitkäjänteisyyttä. Itse tutkimustyöhön liittyvän, tieteellisen ymmärryksen ja osaamisen lisäksi tarvitaan rautaisia itsensä johtamisen taitoja, ajanhallintaa, organisointitaitoja ja ongelmanratkaisukykyä.

Tutkittavat teemat voivat olla paitsi tutkijoille itselleen merkityksellisiä myös yhteiskunnallisesti ja poliittisesti merkittäviä. Ne saattavat asettaa tutkijan positioon, jossa hän tulee asemoiduksi osana kiivastakin yhteiskunnallista keskustelua.

Työyhteisö saattaa olla hajallaan, eri maissa ja eri aikavyöhykkeillä. Työ on itsenäistä ja joskus yksinäistä. Tutkijan identiteetti on kokonaisvaltainen. Ajatustyö jatkuu myös työajan ulkopuolella ja työtä voi olla vaikea rajata muusta elämästä. Moni pohtii, kuka olen tutkimustyöni ulkopuolella.

Tieteellisen yhteisön vaatimukset asettavat omat paineensa. On löydettävä oma äänensä, uskallettava ottaa kantaa ja puolustaa omia valintojaan. Kilpailu on kovaa ja aikapaine tuottaa uutta tietoa ennen kuin se vanhenee uusien tutkimustulosten valossa on jatkuvasti läsnä. Omia tutkimustuloksiaan on voitava esitellä vakuuttavasti eri foorumeilla, ja niistä on osattava viestiä myös tiedeyhteisön ulkopuolelle.

Rahoituksen hakeminen vie aikaa tutkimustyöltä. Tutkimusryhmien johtajilla on muita suurempi vastuu ja usein myös työmäärä. On huolehdittava paitsi sisällöllisesti tutkimuksen toteuttamisesta myös työn suunnitteluun, rahoitukseen, viestintään ja työn koordinointiin liittyvistä tehtävistä.

Samalla kun kädet on täynnä työtä, tulisi pystyä visioimaan tulevaisuutta ja varautumaan uusiin projekteihin. Koulutusta tai tukea johtamistyöhön ei välttämättä ole saatavilla, mutta omaa ryhmäänsä tulisi silti pystyä motivoimaan ja tukemaan. Tavoitteet täytyy pystyä määrittelemään ja johtamaan työyhteisöä niitä kohti unohtamatta konfliktinratkaisukykyä.

Työnohjaus, mentorointi ja coaching voivat kaikki olla omalla tavallaan tukena tutkimustyössä. Tutkimusryhmien työnohjauksessa voidaan esimerkiksi yhdessä selventää työn tavoitteita, työn tekemisen tapoja ja kommunikaatiota. Toisaalta voidaan pysähtyä tarkastelemaan motivaation lähteitä ja resilienssiä haasteiden keskellä, tai itselle sopivia ajankäyttörutiineja. Vertaisryhmissä voidaan jakaa kokemuksia ja saada vahvistusta omalle tavalle työskennellä. Joskus tarvitaan tukea myös oman osaamisen sanoittamiseen ja tulevaisuuden uravalintojen pohdintaan.

Teveressä työskennellään kaikkien näiden parissa tänäkin syksynä. Jos tunnistat itsellesi tai organisaatiollesi olennaisia kysymyksiä, otathan yhteyttä niin jutellaan.