100 vinkkiä parempaan työhön, osa 8
Laadukas verkkoviestintä osana parempaa työilmapiiriä
09.11.2017
Vuorovaikutamme yhä enemmän kirjallisesti verkossa. Se, luommeko näppäimistöillämme hälyä vai harmoniaa, vaikuttaa työilmapiiriin.
Seuraavat vinkit hyvään kirjalliseen verkkoviestintään antaa Teveren yhteistyökumppani Tarja Surakka Esimieskoulu Bosnetista. Tarjan intohimona on kehittää verkko-oppimista niin, että siinä yhdistyvät verkko-oppimisen ja kasvokkain oppimisen parhaat puolet: aktiivinen itseopiskelu monimuotoisen oppimateriaalin avulla ja keskustelujen mahdollistama ajattelun haastaminen.
- Luokaa yhdessä tiimin omat nuotit verkkoviestintään, mitä kanavia käytätte ja mihin tarkoitukseen. Toimivat systeemit helpottavat yhteisen sävelen löytymistä.
- Persoonallisuus on mielenkiintoista. Voit siis käyttää ääntäsi omalla tavallasi myös kirjoittaessasi.
- Käytä myönteistä sointiväriä. Kohteliaan kielenkäytön lisäksi esimerkiksi iloiset hymiöt luovat mukavaa fiilistä.
- Lyhyestä virsi kaunis varsinkin verkossa. Ole ytimekäs, otsikoi kuvaavasti ja mene heti asiaan. Työkaveri kiittää.
- Kenelle kirjoitat, sen nuotilla laulat. Valitse siis tyyli sen mukaan kenelle viserrät.
- Oodi työkaverille. Kohota ja kannusta työkaveria myös verkossa.
- Osallista, osallistu ja jaa. Nyt on sinun vuorosi laulaa: Kirjoita kommenttikenttään oma vinkkisi!
- Tarkista, että viestisi on ymmärrettävä, ja ettei siitä voi tulkita kielteisiä sävyjä ennen kuin klikkaat sen eteenpäin. Erilaisista tulkinnoista voi syntyä kauhea kakofonia.
- Jos työkaverisi lähettämän viestin saundi tuntuu loukkaavalta tai riidanhaluiselta, lue se uudelleen ja pohdi, onko se vain oma tulkintasi.
- Käsittele vaikeat tilanteet aina kun voit keskustellen. Ristiriitatilanteissa duurissakin lähetetty viesti tulkitaan herkästi rähinärokiksi.