Elämään kuuluu myös sadekelejä
26.4.2019
Teksti Marjatta Ikonen
Juttusarjan ensimmäisessä osassa Päivi ja Raija pohtivat työtä ja työelämää yhdeksän vuoden perspektiivistä. Työn vaatimusten todettiin muuttuneen – yhä pienemmällä väkimäärällä tehdään enemmän kuin aikaisemmin. Toisaalta ihmiset ovat oppineet johtamaan paremmin omaa työtään. Kuinka kuluneen yhdeksän vuoden aikana on sitten käynyt Elämälle, T.E.V.E.R.E.N seuraavalle kirjaimelle?
TYÖN JA VAPAA-AJAN yhteensovittaminen on tärkeässä roolissa, kun mietitään, kuinka hyvää elämää vietetään – ainakin useimmille meistä. Teveren armelias tehokaksikko pohtii, kuinka koventuneet vaatimukset näkyvät elämänlaadussa; pystyvätkö ihmiset huolehtimaan riittävästä palautumisesta ja järjestämään aikaa tärkeille asioille? Entä näkyykö sukupuolten tasa-arvo – tai tasa-arvottomuus – työn ja perheen tarvitsemien huomion ja ajan vaakakupissa?
– PALAUTUMISTA pohditaan paljon ja monet asiakkaat ovat onneksi myös ryhtyneet toimenpiteisiin huolehtiakseen siitä, että sille jää tarpeeksi aikaa, Päivi sanoo.
– Toisaalta jotkut ihmiset puolestaan tekevät töitä lähes koko ajan: työpäivät ovat täynnä kokouksia, illalla avataan läppäri ja aamuyöstä herätään miettimään seuraavan päivän ongelmia. Työ täyttää koko elämän, lisää Raija.
Ohjaustilanteissa on läsnä koko elämä ja silloin vieraillaan myös vapaa-ajan asioiden äärellä.
– Ohjauksessa palaamme aina perustehtävään, ja joskus se avaa näkemään koko elämän raamin – mitä oikeasti pitää tehdä ja mitä ei, Päivi sanoo.
Osa ihmisistä on ratkaissut ajankäytön siten, että pitää työn ja vapaa-ajan tiukasti erillään, jotta palautumiselle jää tarpeeksi aikaa. Osa taas ajattelee tietyllä tavalla yrittäjämäisesti.
– Silloin työ ja vapaa-aika sekoittuvat tai sulautuvat toisiinsa, Päivi selittää.
– Asiantuntijatyössä niitä on usein tosiasiallisesti vaikea pitääkin erillään. Kun työ vaatii ajattelemista ja pohdintaa, sitä ei voi pakottaa työajalle.
Raija muistuttaa, että toisille se sopii, toiset tarvitsevat selkeämpää rajaa työn ja vapaa-ajan välille.
– Olennaista on tietysti, että tekipä työtään miten tahansa, palautumisaikaakin pitäisi olla, hän sanoo.
NYKYISIN tilanne kotitöitten suhteen on entistä tasa-arvoisempi, ja se helpottaa myös palautumista.
– Joissakin asiantuntijatyötä tekevissä perheissä tilanne on hyvinkin tasa-arvoinen, Päivi arvioi.
– Myös miehet tuovat esille pienten lasten kanssa tasapainoilun useammin kuin aikaisemmin.
Raijan mielestä myös itseensä kohdistuvia vaatimuksia pitäisi osata höllätä.
– Varsinkin pienten lasten äitien tulisi luopua liian kovista vaatimuksista omaa itseään kohtaan, hän sanoo.
– Miehet osaavat ottaa rennommin.
Monet pienten lasten vanhemmat tuntevat jatkuvaa huonoa omaatuntoa siitä, että heillä ei ole tarpeeksi aikaa lapsilleen. Tai jos on, niin ajatukset harhailevat silloinkin helposti työasioissa. Elämäntilanteita on toisaalta monenlaisia.
– Työ on monille korkeasti koulutetuille asiantuntijatyötä tekeville suuri osa elämää ja jos kotona ei ole ketään odottamassa, niin työ vie helposti kaiken ajan, Raija sanoo.
– Siitä tulee koko elämä ja silloin saattaa käydä myös niin, että pienetkin ristiriidat tai epäonnistumiset työssä koetaan omaa identiteettiä horjuttaviksi.
Onneksi asialla on toinenkin puoli.
– Toisaalta joskus pienten lasten vanhemmat toteavat, että heidän on pakko priorisoida tekemisiään ja lasten kanssa puuhailu saa ajatukset pois työasioista, Päivi sanoo.
PÄIVI KYSYY usein coachattavaltaan, mikä tekeminen tuottaa hänelle iloa ja mitä hän tekee vain itsensä vuoksi.
– Usein ihmiset jäävät pohtimaan pitkään ennen kuin vastaavat, Päivi kertoo.
– Vastaukset ovat tietyllä tavalla yksinkertaisia: kävelen metsässä, sienestän, vietän aikaa lasteni kanssa, olen ystävieni kanssa.
Vastaukset liittyvät tavallisesti ihmisiin ja luontoon – usein joutenoloon. Vapaa-aikanakin on hyvä palata perusasioihin. Ihmisiä on syytä aina välillä pysähdyttää miettimään, mikä elämässä on tärkeintä.
– Silloin tällöin täytyy kirkastaa omaa prioriteettilistaansa – samaan tapaan kuin työelämässäkin, kaksikko painottaa.
– Muuten voi ajautua puuhaamaan epäolennaisia.
Työnohjauksessa ja coachingissa on mahdollisuus pysähtyä pohtimaan myös elämän prioriteetteja.
– Samalla on hyvä tunnistaa, millaisissa rooleissa päivän mittaan on, Raija muistuttaa.
– Äidin rooli on erilainen kuin esimiehen, vaikka sen takana olisi sama ihminen.
Artikkelisarja käsittelee Teveren nimen jokaiselle kuudelle kirjaimelle annettuja merkityksiä yhdeksän vuoden perspektiivillä. Jokainen kuudesta kirjaimesta sai oman merkityksen: T=työ(yhteisöt), E=elämä, V=valmennus, E=eettisesti, R=ratkaisusuuntautuneesti ja E=oppimista Edistäen