Teveren vinkit rennompaan syksyyn

17.8.2018

Teksti: Marjatta Ikonen

”Miten saisikin tämän levollisuuden säilytettyä”,
huokaisi ohjattava kesäloman jälkeisessä ensimmäisessä työnohjauksessa.
Työtahti oli jo kiihtymässä ja sähköposti täyttymässä. Ääneen lausuttu kysymys oli tärkeä hänelle ja merkittävä monelle meistä muistakin ansaitun tauon jälkeen.

KESÄLOMALLA havaitsee, miten hyvää pysähtyminen tai pelkkä oleminen tekee. Se toimii kuten hyvä uni: järjestelee asioita, vahvistaa oppimista ja terästää omaa toimijuutta. Tunnistamme tämän hyvin, tiedon puutetta on harvalla.

Loman jälkeen työpaikan kiireisyys kuitenkin taas tarttuu tai työtehtävien kiinnostavuus vie mukanaan niin että riennämme palaverista toiseen tuskin välillä hengähtäen.

Eikä tässä vielä kaikki. Kesällä saatu tarmo purkautuu usein myös uusiin harrastuksiin tai kesken jääneiden projektien loppuun viemiseen – kas, nyt jaksaa, kun tuli tankattua lepoa. Loka-marraskuussa onkin sitten paukut loppu. Kuinka tässä taas kävi näin?

VOISIKO tämä syksy olla toisenlainen? Mitä voisimme tehdä, että kamalan ihanasta syksystä tulisikin pelkästään ihana? Tehdä jotakin toisin, eikä suorittaa hetkestä toiseen. Ottaa rennommin.

Kuten yleensä, tämäkin kannattaa pitää yksinkertaisena, jotta hidastaminen ei lähde lapasesta.
Teveren Raijan ja Päivin resepti tähän on se, että muistetaan riittävän hyvän olevan tosiaan riittävän hyvä. Ja että se myös tuntuu riittävän hyvältä. He ovat päättäneet, että joulun koittaessa tänä vuonna takki ei olekaan niin tyhjä kuin tavallisesti.

Päivi aikoo päästä tähän jättämällä väljyyttä päivä- ja viikkokohtaisiin työsuunnitelmiin sekä laiskottelemalla hyvällä omalla tunnolla. Raijan suunnitelmissa on pitää kiinni kalenterissa olevista vapaapäivistä ja päivittäisestä lyhyestä mindfulness-tuokiosta.

Minkä yhden lupauksen sinä voisit syyskauden kuluessa antaa itsellesi? Mikä mahdollistaisi, että voisit pitää sen? Keneltä voit saada tähän lisätukea?

Ihanaa syksyä!

KIRJOITA HAKUSANA TÄHÄN JA PAINA ENTERIÄ