Optimisti toimii!

Teksti: Raija Peltola

Luin Suzanne C. Segerstromin kirjan ”The glass half-full – How optimists get what they want from life and pessimists can too”. Tämä avasi hyvin optimismin hyötyjä ja optimistin toimintaa.

Optimismista elämänasenteena on monissa tutkimuksissa todettu olevan hyötyä. Se yhdistetään onnellisuuteen, parempaan terveyteen ja haasteista selviämiseen.

On tärkeää, ettei vain yritä olla onnellinen. Tämänkaltainen elämänarvo voi suorastaan olla ansa, koska se jättää sinut pahimmassa tapauksessa raapimaan päätäsi: Yrität kovasti, mutta et onnistu.

Olennaista on se, että ajattelu johtaa toimintaan. Optimisti etsii muita näkökulmia ja tähyilee muita ratkaisuja. Hän ei jää mököttämään nurkkaan, kun elämä ei menekään ennaltasuunnitellusti.

Ajatukset, tunteet ja toiminta liittyvät toisiinsa. Joskus voi olla helpompaa ”laittaa itsensä käyntiin” eli tekemään asioita, jotka vievät oikeaan suuntaan kuin vaikuttaa omiin tunteisiinsa tai ajatuksiinsa.

Olen aina suhtautunut lievällä kammolla ruuan tekemiseen isolle joukolle. Vuosien mittaan olen oppinut onnistumaan. Kohdallani kyse ei ole vain positiivisesta ajattelusta tai pelon tunteen voittamisesta. Minun on laadittava suunnitelma, aikataulu ja toimittava ohjeiden mukaan. Tämä lisää rentoutta ja rohkaisee. Ajattelen, että onnistun. Ja onnistun!

Työelämässä tarvitaan niitä ihmisiä, jotka sysäävät liikkeelle. Esimiesten on ohjattava optimismia työyhteisössä. On ohjattava ihmisiä tuntemattomille alueille kehittymään ja annettava palautetta edistymisestä. Tämä aikaansaa onnistumisen tunnetta ja edelleen positiivisia käsityksiä omasta osaamisesta. Positiivinen kierre on mahdollista saada aikaan – jos toimii!

KIRJOITA HAKUSANA TÄHÄN JA PAINA ENTERIÄ