organisaatioelamaa

Kirja-arvostelu: Organisaatioelämää – kulttuurin voima ja vaikutus

Sari Kuusela, Talentum 2015, ISBN 978-952-14-2673-5

Teksti: Raija Peltola

Sari Kuusela on tutkivalla otteellaan tarttunut merkittävään työelämässä vaikuttavaan ilmiöön, joka askarruttaa useita esimiehiä ja työelämän kehittäjiä. Kokenut HR-johtaja ja tietokirjailija kirjoittaa organisaatioelämän ytimestä samanaikaisesti sekä nasevasti että kiehtovasti. Helppolukuisuus ilahduttaa erityisesti, koska teema tarjoaa haasteita. Kirjaa rikastaa yhdeksän erilaista haastattelua, joista kukin ilmentää omalla tavallaan organisaatiokulttuurin tarinallista voimaa ja vaikutusta.

Kirjassa todetaan, että kun ymmärtää kulttuuria, voi myös kehittää ja johtaa sitä. Lukijan ymmärrystä laajennetaan tarkastelemalla kulttuurin syntymekanismia, sosiaalista identiteettiä, ryhmän voimaa sekä kulttuurin johtamista ja kehittämistä. Kirjoittaja tarttuu lukijaa kädestä ja johdattaa kannustavasti tämän tarkkailemaan, pohtimaan ja toimimaan sillä tavalla, että vaikutus kulttuuriin tulee huomioitua.

Kirjasta antaa pohdittavaa ja vinkkejä esimerkiksi siihen, miten hyvän kulttuurin rakentumista voi edistää vuorovaikutustilanteissa tai miten laatia pelisääntöjä työyhteisölle. Kokeile ja kannusta -osiot lukujen lopuissa toimivat hyvinä yhteenvetoina ja oivalluttavina ovenavauksina lukijan omaan työyhteisöön ja siellä odottavaan työhön. Kirjan lopussa on vielä kootut kymmenen askelta hyvään kulttuuriin.

Kirjoittaja tuo positiivisen palautteen rinnalle termin ohjaava palaute, joka kuvaa hyvin kehittämiseen tähtäävää palautetta. Minua innosti lisäksi ajatus kulttuurityöpajoista. Valmentajana huomaa hyvin sen, miten tärkeää yhteinen keskustelu ja merkityksen hakeminen on mille tahansa työyhteisölle. Kirja sisältää monia hyviä kysymyksiä pohdittavaksi.

Kirja tarjoaa kulttuurieväitä monelle työelämän toimijalle. Samalla kohderyhmän laajuus tuo hieman horjuvuutta sinänsä hyvään tekstiin. Ajoittain kirjoittaja osoittaa viestinsä selkeäsanaisesti esimiehelle. Välillä jää epäselväksi ketä puhutellaan. Mielestäni kirja sopii esimiesten lisäksi erinomaisesti HR-ammattilaisille ja työelämän monenlaisille kehittäjille.

KIRJOITA HAKUSANA TÄHÄN JA PAINA ENTERIÄ