Yhteinen piirustus: potretti ja kehut kaverille

Perusidea

Lämmittävä ja yhteisön/ryhmän luottamusta vahvistava aloitus- tai lopetusharjoitus (max. noin 20 osallistujalle). Soveltuu ryhmälle, jossa on jo luottamusta ja ihmiset tuntevat toisiaan vähintään jonkin verran.

Tavoite

Tavoitteena on vahvistaa ryhmän yhteishenkeä, luottamusta ja läsnäoloa. Tavoitteena on myös tuottaa positiivista energiaa ja yhteistä iloa koulutustilaisuuteen sekä tunnistaa ja tunnustaa osallistujien vahvuuksia, antaa toinen toisille hyvää palautetta.

Eteneminen

Osallistujat istuvat ringissä tai pöydän ympärillä, niin että kaikki näkevät toisensa. Kukin saa kynän ja tyhjän A4 paperin (jos ei pöytää niin kirjoitusalusta). Kouluttaja kertoo, että kyseessä on tehtävä, jossa piirretään, mutta tärkeintä on tunne ei taito.

Kouluttaja ohjeistaa vaihe kerrallaan: Kukin osallistuja kirjoittaa tyhjän paperin alareunaan oman nimensä. Paperi annetaan vasemmalla puolella olevalle kaverille. Seuraavaksi kukin piirtää paperiin sen henkilön kasvojen muodon (edestä katsottuna), jonka nimi paperissa on. Tämän jälkeen paperi annetaan taas vasemmalla puolella olevalle. Nyt paperiin piirretään sen henkilön silmät, jonka nimi paperissa lukee. Ja jälleen paperi seuraavalle. Jatkaen niin, että aina eri henkilö piirtää vielä nenän, suun, korvat, hiukset ja muut karvat.

Tämän jälkeen vastaavalla tavalla paperit kiertävät ringissä niin, että kukin kirjoittaa paperin toiselle puolelle joko kehuja tai muita positiivisia terveisiä (riippuen tarkoituksesta) henkilölle, jonka nimi paperissa on. Riippuen ryhmän koosta paperit voivat kiertää kunnes ovat takaisin omistajallaan. Lopuksi kukin saa oman potrettinsa ja voi lukea siihen kirjoitetut terveiset. Potretit voidaan esitellä yksi kerrallaan koko ryhmälle tai laittaa esille taidenäyttelyksi.

Muunnelmia

Piirustustehtävänä voi olla myös joku muu aihe kuin henkilöpotretti, jonka ryhmä luo yhdessä piirtämällä vaihe vaiheelta. Voidaan piirtää supersankareita, unelmapaikkoja tai muita mielikuvia, jotka liittyvät koulutuksen aiheeseen.

KIRJOITA HAKUSANA TÄHÄN JA PAINA ENTERIÄ